ÚTMUTATÓ A KÉZI SZÖVÉSÛ TORONTÁLI SZÕNYEGEK HASZNÁLATÁHOZ


Alapanyag

16% pamut
84%gyapjú

Általános tanácsok:

A szõnyeg nem érintkezhet nedves felülettel például nyirkos nedves padlóra, falfelületre nem szabad helyezni. ÓVNI kell a közvetlen erõs napfénytõl, molyok támadásától, nehéz bútorok által okozott sérülésektõl.
Ajánlatos a szõnyeget idõnként átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen kopjon.

Tisztítás:

A gyapjú szõnyegrõl a száraz port és szennyezõdést porszívózással ajánlatos eltávolítani, ami az igényeknek megfelelõen bármilyen sûrûséggel végezhetõ.
A vizes tisztítást a szõnyeg kiválóan tûri, de csak akkor ajánlatos ha a szõnyeget olyan folt, szennyezõdés éri amit porszívózással nem lehet eltávolítani.

ÚTMUTATÓ A VEZETÕSZÁLAS SZÕNYEGEK HASZNÁLATÁHOZ

Alapanyag

12% mesterséges szál NM G/2 PP F
44% juta
44% gyapjú

Általános tanácsok:

A szõnyeg nem érintkezhet nedves felülettel például nyirkos nedves padlóra, falfelületre nem szabad helyezni. ÓVNI kell a közvetlen erõs napfénytõl, molyok támadásától, nehéz bútorok által okozott sérülésektõl.
A vezetõszálas gyapjúszõnyegek felülete, a felhasznált fonal tulajdonságaiból adódóan, lazább szerkezetû, hosszabb használat után vagy erõsebb igénybevételnek kitett helyeken a szõnyeg tömörödik, enyhén filcelõdik, ami természetes folyamat.

Tisztítás:

A gyapjú szõnyegrõl a száraz port és szennyezõdést porszívózással ajánlatos eltávolítani, ami az igényeknek megfelelõen bármilyen sûrûséggel végezhetõ.
Olyan makacs szennyezõdéseket melyeket porszívózással már nem lehet eltávolítani, javasolt a száraz tisztítószerek használata. Nedves tisztítás során, dörzsölésre a szõnyeg felülete filcelõdhet.

ÚTMUTATÓ A KÉZI CSOMÓZÁSÚ SZÕNYEGEK HASZNÁLATÁHOZ

"Minden egyes kézzel csomózott szõnyeg egyetlen példány, ugyanakkor része egy nemzedékrõl nemzedékre szálló õsi mesterségnek."

Összeállította Hlatki Katalin, a perzsaszõnyegek kézi tisztításával foglalkozó
Medalion Szalon
tulajdonosa.


Az útmutatóval el szeretnénk érni, hogy az Ön által vásárolt szõnyeg hosszú életû legyen, több nemzedék is élvezhesse és szeresse a titokzatos kelet ezen legkifinomultabb alkotását.
Az alábbiakban tanácsokat adunk a kézi csomózású szõnyegek szakszerû gondozására, tisztítására és tárolására.

GONDOZÁS

A gondozás fontosabb szabályai:
· A szõnyeg nem érintkezhet nedves felülettel. Nyirkos padlóra nem szabad fektetnie. Faliszõnyegét nem akassza olyan falra, amelynek másik oldala szabad levegõvel érintkezik, vagy amikor a fal fûtetlen, ami állandó nyirkos felületet eredményez.
· Ügyeljen arra, hogy szõnyegét lehetõleg közvetlen erõs napfény nem érje.
· Faliszõnyegét rendszeresen ellenõrizze, hogy a molyok nem támadták-e meg.
· Utcai cipõvel lehetõleg ne közlekedjen a szõnyegen.
· A szõnyegen még a könnyû bútorokat se húzogassa.
· Kedvenc állatai csak a szõnyegre helyezett ruhafélén telepedhetnek le. Az állati vizeletet nem lehet tökéletesen eltávolítani szõnyegekbõl.
· Idõnként fordítsa meg a szõnyeget, hogy egyenletesen kopjon, fakuljon és szennyezõdjön.
· A közhiedelemmel ellentétben, a kézi csomózású szõnyegeket is lehet, sõt kell rendszeresen, kíméletesen porszívózni. A portalanítás ezen módja lazítja meg legkevésbé a csomókat, ugyanakkor jó hatásfokkal távolítja el a port és a laza szennyezõdéseket. A portalanítás másik módja a nagyfelületû porolóval való gyenge ütögetés. Mindig a bolyhos felületet kell ütögetnie. Kiporolás után a szõnyeg mindkét oldalát természetes anyagból készült, hosszúszõrû kefével át kell kefélnie. A kirázással való portalanítás hatásfoka nagyon alacsony.
· A szõnyeget nem ajánlatos nedves ruhával áttörölni, mivel az csak elmaszatolja a benne maradt port.

TISZTÍTÁS

A por és a különféle szennyezõdések idõvel beágyazódnak a szõnyeg "alapszövetébe" is. Ez letompítja a színek ragyogását, megtöri a szõnyegek gyönyörû színvilágát, harmóniáját. A szõnyegeket ilyenkor feltétlenül ki kell tisztíttatnia, mivel túlmenõen az esztétikai értékcsökkenésen, a szõnyeg anyaga is egyre jobban károsodik. A tisztításnak kétféle módja használatos, úgymint a gépi és a kézi tisztítás.
A gépi tisztítás nagymértékben csökkenti a szõnyegek érékét, mivel a tisztításhoz használt víz és a különféle vegyszerek sok esetben "színvérzést" (a színek egymásba folynak) és hullámosodást okoznak a szõnyegben. Értékes kézi csomózású szõnyegeknél ezért nem ajánlatos az alkalmazása.
Ez a felismerés vezette a mûgyûjtõket és a szõnyegeiket megbecsülõ tulajdonosokat arra az egyedül járható útra, hogy szõnyegeiket kizárólag k é z z e l tisztíttassák. Csak professzionális kézi tisztítással lehet visszavarázsolni a ragyogó eredeti színeket és megakadályozni a szõnyegek károsodását. A M E D A L I O N S Z A L O N garanciával és referenciával vállal speciális k é z i szõnyegtisztítást. Címe: 1051., Nádor u. 24.
Tel.- 312-68 27 vagy 06-30-221- 88 33.
Az alábbiakban tanácsokat kívánunk adni a szokványos foltok tisztításához. A foltot azonnal el kell távolítania, mielõtt az "beérik". A nedves szennyezõdést fel kell itatnia papírtörlõvel vagy nedvszívó ruhával. Ne dörzsölje a foltot, mert azzal csak a folt ki-terjedését növeli és károsítja a szõnyeget. Miután már felitatta a foltot okozó folyadékot, egy hideg vízzel benedvesített fehér pamut ruhával nyomkodja, ütögesse a foltot. Közben ügyeljen arra, hogy a szõnyeget ne áztassa át. Ezt addig kell csinálnia, közben a ruhát forgatva hogy a szennyezõdés ne kerüljön vissza a szõnyegre, ameddig a szennyezõdés el nem tûnik. Mindig a folt szélétõl kell a közepe felé haladnia. Ezt követõen vízzel hígított ecetes ruhával nyomkodja meg a tisztítás helyét, hogy csökkentse a színek elfolyásának veszélyét. Tisztítás után a szõnyeget gyorsan meg kell szárítania, hogy megakadályozza a "gyûrû" képzõdést. A gyors szárítás érdekében használjon ventillátort vagy hidegre állított hajszárítót. A szárítás alatt többször kefélje át a szõnyeg felületét. Az utolsó átkefélés mindig szálirányban történjék. Az itt ismertetett folt eltávolítási módszer kizárólag csak c u k o r - és v í z b á z i sú foltokra vonatkozik. Ebbe a csoportba tartozik a sör, a cukor, a ketchup, a sajt, a koktélok, a kávé, a kóla, a tojás, a fagylalt, a likõr, a tej, a mustár, a salátaöntet, a szósz, az üdítõitalok, a leves, a tea, a paradicsomszósz, a köhögéselleni szirup, az ételszínesítõ, az iskolai ragasztó, a fõ, a kimosható tinta, az iszap, a vizes alapú festék, a fehér cipõkrém, a fogkrém, a vízfesték, a hányás. Tisztításnál sose használjon forró vizet és lúgos hatású mosószereket. Különleges kezelést igényel a v i a s z és a r á g ó g u m i. Csomagoljon jégkockát plasztik zacskóba, majd ezzel keményítse meg a szennyezõdést. Utána egy életlen késsel kaparja le a foltot. Talán el tudja távolítani a maradék viaszt egy a foltra helyezett vastag nedvszívó anyagra helyezett meleg (nem forró) vasalóval. A z s í r és o l a j b á z i s õ szennyezõdések házi tisztítása nem ajánlott, mivel az alkalmazandó oldószerek szakszerûtlen használata következtében helyrehozhatatlan nyomot illetve károsodást okozhatnak a szõnyegben. Egyes szõnyegek, mint például a s e l y e m s z õ n y e g e k házi tisztítása nem ajánlott.

Ezt az útmutatót professzionális szõnyegtisztító állította össze. Ennek ellenére nincs garancia arra, hogy a tisztítás minden esetben eredményes lesz, ugyanis az eredményesség függ a tisztítás idõpontjától, a szennyezõdés mértékétõl, a gondos munkától, valamint attól is, hogy a felsorolt víz- és cukorbázisú anyagok nem tartalmaznak esetleg, a szokásostól eltérõen, más bázisú anyagot is. Az útmutató tehát csak általános érvényû irányelveket tartalmaz, a tisztítás minden esetben az Ön felelõsségére történik.

T Á R O L Á S


Tárolni csak tiszta szõnyeget ajánlatos. Legcélszerûbb a szõnyeget lazán feltekerni. Annak megakadályozására, hogy a szõnyeg bolyhos oldala és hátoldala érintkezzen egymással, egy természetes anyagú réteget (pld. Vékony papírt) kell közéjük helyezni. A feltekert szõnyeget egy jól szellõzõ, természetes anyagú huzatba helyezze el. Rovarok, molyok stb. ellensikeresen védekezhet a kereskedelemben forgalomba hozott márkás termékekkel (Molytox molyirtó aeroszol, Paradiklórbezol kristályos molyirtó).

Reméljük, hogy útmutatónk segíteni fogja Önt abban, hogy szõnyegei megõrizzék eredeti szépségüket. Tisztítási problémáival bizalommal forduljon a MEDALION SZALONHOZ.
Mindig készséggel állunk rendelkezésére.

© HLATKI KATALIN 2001.
Minden jog fenntartva, beleértve sokszorosítást, a mû bõvített, illetve rövidített változata kiadásának jogát is.

NATÚRSZÕNYEGEK

A szizál

Idõálló, tartós, sokoldalú, természetes szálasanyag, melybõl sokféle jellegû és mintázatú padlószõnyeg szõhetõ. A szizál a Dél-Amerikában és Kelet-Afrikában termesztett Agave Sisalana levelének rostjaiból készül.
A szizálfonalakból készített szõnyegek alkalmasak lakóterek, irodák, múzeumok, templomok burkolására.
A szizál eredeti színe fehér. Jó higroszkópikus tulajdonsága miatt könnyen színezhetõ így az ebbõl készített szõnyegeket változatos színekben lehet elõállítani, a szövéssel történõ mintázással pedig tovább bõvíthetõ a kínálat.
Natúrprogramunkban a természethez közeli színeket ajánljuk.


A bambusz

A világon az egyik legsokoldalúbban felhasználható természetes alapanyag.
Távol-Keleten évszázadok óta használják építõanyagként, berendezési tárgyak készítésére, szõnyegként és számos használati tárgy készül belõle.
A keskenyebb bambuszcsíkokat szövéssel a szélesebbeket egy vékony alapszövetre való ragasztással rögzítik, majd latex vagy juta fliz hátoldallal látják el.
A szõnyegek mutatósak természetes natúr színükben, de vízbázisú lazúr festékkel jól színezhetõek. A natúr színû szõnyegek színe a használat során érik, sötétedik.
Natúrprogramunkban 5 és 17 mm pálcaszélességû bambuszszõnyegeket ajánlunk.
A dekoratív megjelenésû bambusz szõnyegek leginkább kevésbé igénybevett helyek, lakóterek burkolására alkalmasak, de faliszõnyegként is lakásába viszik a természet varázsát.

A tengerifû

A természetes szépségû és színû tengerifûbõl készült szõnyegek egyedi megjelenésûek.
A tengerifüvet Kínában rizsföldeken termesztik, ahol fejlõdésének egy szakaszában tengervízzel árasztják el. A növényt betakarítás után szárítják válogatják és fonják.
A növény tulajdonságaiból adódóan a tengerifûbõl készült fonalak viszonylag vastagok, ami a belõle készült szõnyegnek rusztikus hatást kölcsönöz. A fonalakat természetes viaszréteg fedi, ami megnehezíti festését, ezért többnyire színezés nélkül dolgozzák fel, azonban a természetes viasz nedvességgel szemben ellenállóvá teszi. A fonalban lévõ természetes színkülönbségek meghatározzák a belõlük készült szõnyegek karakterét. A szõnyegek hátoldala természetes latex.
A tengerifû szõnyegek alkalmasak lehetnek lakóhelységek, templomok, múzeumok burkolására.

A NATÚRSZÕNYEGEK ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGAI


A természetes szálú szõnyegek a természet varázsát viszik otthonába. A szizál ,
tengerifû, és bambusz szõnyegeink 100%-ban természetes szálból készülnek latex illetve flíz háttal

A szõnyegben lévõ fonalak különbözõ erõsségûek és minõségûek Ezzel nem kisebb értékû a szõnyeg, hanem magában hordozza a termék optimális tulajdonságait.

A natúr fonalak higroszkópikusak. Ez azt jelenti, hogy egy állandó körforgásban a fonal felveszi a levegõ nedvességtartalmát, majd leadja, mint ahogy más természetes alapanyagból készült termékeknél is (pl. pamut, gyapjú, bõr, fa) meg van ez az anyagspecifikus tulajdonság. A szõnyeg lerakásakor elõfordulhat kisebb változás, pl.: hullámosodás, amíg az anyag aklimatizálódik.
Kérjük adja meg szõnyegének azt az idõt, míg alkalmazkodik a környezetéhez. A hullámosodás, ami kezdetben képzõdik (a szõnyeg reakciója a szoba klímájához) ki fog simulni.
Önnek hosszú ideig öröme lesz a natúrfonalból készült szõnyegében.

A natúr szõnyegek egészséges környezetet teremtenek. A natúrszõnyegeknek sok pozitív tulajdonsága van:

- nagy rugalmasság.
- hangszigetelõ
- padlófûtésre alkalmas
- antisztatikus,
- antibakteriális,
- nehezen gyúlékony
- higroszkópikus: az állandó nedvességtartalma miatt egészséges klímát teremt.

Építészek, lakberendezõk elõszeretettel használják a természetes alapanyagú szõnyegeket a pozitív tulajdonságai miatt.
Elõszeretettel használják könyvtárakban, templomokban, múzeumokban, hivatalokban.
A természetes fonal elõállításának nincs káros ökológiai hatása.

A NATÚRSZÕNYEGEK TISZTÍTÁSA

Általános tisztítóeszköz a porszívó. Erõteljesebb szennyezõdéseket a szennyezõdés után lehetõleg azonnal nedves ruhával gyengéden, a szõnyegbe nem bedörzsölve távolíthatjuk el, majd száraz ruhával itassuk fel a felesleges nedvességet. Egyes esetekben ajánlott száraz tisztítószerek használata.
Kerüljük az erõs, agresszív szennyezõdések szõnyegre kerülését, mert ezek nem távolíthatóak el maradéktalanul, foltot hagyhatnak maguk után.